Hi-fi

HiFi är en förkortning som står för High Fidelity vilket är engelska för ungefär hög trohet till originalet, eller i detta fall när vi har inriktning på ljud, högkvalitativ ljudåtergivning. För att få så bra ljudåtergivning som möjligt behöver man bra högtalare, förstärkare och spelare. Även kablar är av viss relevans när det kommer till HiFi-ljud.

Det här med ljud är inte lätt. Riktiga ljudnördar menar att man behöver riktigt spetsiga fötter till högtalarna för att få så bra ljud som möjligt. Samt att man också gärna vill ha små sandsäckar ovanpå högtalarna för att få bort vibrationer eller liknande och på så sätt få ett renare och bättre ljud.

När man talar om ljud så är högtalarna och förstärkaren viktigast. Skivspelaren är så klart viktig de också, men nuförtiden när det mesta går via datorn så är det istället kvaliteten på ljudfilen man får fokusera på och då kan man strunta i skivspelaren helt och hållet. Högtalare och förstärkare kan kosta allt från någon tusenlapp till gigantiska belopp.

Att hitta rätt högtalare är en djungel. Först kan det vara bra att veta om man ska ha kompakthögtalare eller golvhögtalare till att börja med. Kompakthögtalare är, som namnet antyder, mindre. Dessa kan man ha på golvet men även på bänkar och bord. Golvhögtalare är större och bör stå på golvet. Det finns också inbyggnadshögtalare och nuförtiden trådlösa högtalare. Vill man ha riktigt bra ljud bör man dock ha kablar. Vill du lära dig mer om högtalare och förstärkare så ta en titt på HiFi-klubbens hemsida. De är väldigt duktiga på ljud!

Som Farbror Barbro säger, det finns inga genvägar till det perfekta ljudet.