Hemmabiosystem

Hemmabio är ett ljudsystem som avser att öka upplevelsen när man tittar på film i hemmet. Det är varken speciellt lätt eller billigt att få systemet att vara lika bra som det på biografer men med en ordentlig TV och ljudanläggning så går det att få ett fenomenalt surround-ljud i hemmet. För att ha en riktig hemmabio så behöver man en riktigt stor TV eller en projektor så man får en riktigt stor bild samt ljud i minst fem kanaler. Det brukar man kalla för 5.1-ljud. Definitionen är lite godtycklig dock men pratar man om hemmabio så pratar man oftast om en stor och bra TV och ett väldigt bra ljudsystem kopplat till den.

Hemmabio är naturligtvis inte något man nödvändigtvis måste ha för att kunna uppskatta filmvisning i hemmet men det kan göra upplevelsen så mycket bättre. I synnerhet om man tittar på någon av de lite modernare storfilmerna där produktionsteamet lagt ned ett otroligt arbete med ljud och bild för att maximera upplevelsen för tittarna.

Vill man titta närmare på hemmabiosystem så finns det flera företag som är duktiga på det. HiFi-klubben är duktiga på det. Vi har även en sida som faktiskt heter hembiobutiken som är specialiserade på just hemmabiosystem.

När man pratar om hemmabio är det, som redan nämnts, i huvudsak ljud och bild man pratar om. Vad som däremot också hör till ämnet är naturligtvis hur man sitter. Man kan inte förvänta sig en äkta biokänsla med en gigantiskt HDTV och ett ljudsystem för 20,000 kronor om men sen sitter och tittar på en vinglig trästol. Nej nej, för att få den riktiga biokänslan behöver man också en riktigt grym TV-soffa eller TV-stolar. Beroende på hur många platser man ska ha. På tvmobel.se finns det mycket att välja mellan. Där kan man välja samma typ av stol/soffa med olika många sittplatser. Det finns en ensam stol, en likadan med två sittplatser och ytterligare en med tre sittplatser. Behöver man till exempel fem sittplatser till sin hemmabio så kan man välja och vraka lite mellan hur man vill lägga upp det. Fler möbler med få sittplatser eller färre möbler med fler sittplatser.